Kontorlandskap | Coor

De ansatte vil ha det stille på jobb

De fleste arbeidsgivere tror at de trenger å tilby ekstravagante arbeidsplasser for å tiltrekke seg de fremste talentene. Men, det de ansatte helst vil ha er verken ping pong-bord eller en velour-lounge i resepsjonen – de vil ha et stille sted å jobbe på.

Kontorstøy er den nest største produktivitetsdreperen i dag, nest etter pratesjuke kolleger. Kontorstøy påvirker ikke bare produktiviteten. Det påvirker også hele medarbeideropplevelsen. Det kalles akustisk komfort: når et kontor tilrettelegger for et bra lydmiljø for ulike typer av arbeidssituasjoner. Som du trenger for å konsentrere deg eller når du sitter i et møte.

 

Under lister vi opp frem anbefalinger for å minimere kontorstøy:

arbeidsplass3.jpg

1. Tenk på arbeidsplassdesign

Sjekk at selve planleggingen av arbeidsplassen er bra. Med andre ord: styr unna komplett åpne kontorlandskap. Et godt planlagt kontor kan oppmuntre til fleksibilitet og samarbeid. Med et dårlig planlagt oppsett av arbeidsplassene risikerer du å miste kontrollen over støy og dermed over produktiviteten til dine ansatte.

Gjør en vurdering på om dere vil sette opp et aktivitetsbasert arbeidsmiljø (ABW). I det inngår dedikerte områder for møter og brainstorming. Det finnes også stille plasser for konsentrert arbeid med støydempende skillevegger og telefonbåser der ansatte kan ringe privat uten å forstyrre sine kolleger.

arbeidsplass1.jpg

Foto: Metropolis arkitektur & design / Cathrine Holst

 

2. Velg rette kontormøbler

Moderne kontordesign lener seg ofte mot minimalistisk stil: rene flater, nakne golv, mindre møbler og glassfronter og -vegger. Samtidig som dette gir et stilrent landskap, innebærer det ofte at tradisjonelle lydabsorberende materialer uteblir.

Det finnes imidlertid lydabsorberende innredning i stilrene uttrykk, som bakvegger i filt og akustiske møbler med spesifikke dimensjoner. Still akustiske møbler i grupper for å skape små samarbeidsområder adskilt fra stille-soner.

3. Innfør lydabsorberende materialer

Akustiske romskiller henges horisontalt ned fra taket og er ideelle for arbeidsplasser med begrenset veggavdeling. De reduserer ikke bare lyd, men også ekko. Romskillevegger i filt og korkplater i geometriske figurer og utførelser reduserer støy og gir kontorlandskapet et rolig og lunt uttrykk.

arbeidsplass2.jpg

Foto: Metropolis arkitektur & design / Cathrine Holst

4. Velg dempende golv

Støy dempes effektivt og raskt ved å dekke betonggolv med matter. Et annet populært alternativ er vinylplate (LVT), som også finnes i en mengde ulike utføringer, mønster og farger. Materialet er holdbart, og det koster lite å installere, rengjøre og vedlikeholde.

telephone_web.jpg

5. Bekjemp lyd med lyd

Der alle forslagene over innebærer å senke kontorstøy gjennom å minimere lyd, skal dette siste tipset bekjempe kontorstøy ved å tilføre mer støy, med et lydmaskeringssystem. Et slikt system gir et konsekvent, lavt nivå av omgivende lyd på arbeidsplassen, som skal gjøre det vanskeligere å høre distraherende støy og samtaler.