Hvordan minimere støy på arbeidsplassen?

Arbeidsgivere kan tro det vil være både dyrt og komplisert å tiltrekke seg de fremste talentene og få folk tilbake til kontoret. Men, det mange ansatte helst vil ha er verken ping pong-bord eller en velour-lounge i resepsjonen – de vil ha et stille sted å jobbe på.

Kontakt oss
Ansatt i stol stille på jobb | Coor

Støy på arbeidsplassen er den nest største produktivitetsdreperen i dag, nest etter pratesyke kolleger. I følge vår nye rapport "Join the Workplace Revolution", listet en fjerdedel av de intervjuede en reduksjon i støynivået som den endringen som har størst sannsynlighet for å få dem tilbake til kontoret. Nesten like mange oppga at de aller mest ønsket bedre tilgang til områder der de kan jobbe uforstyrret. Kontorstøy påvirker ikke bare produktiviteten. Det påvirker også hele medarbeideropplevelsen. Det kalles akustisk komfort når et kontor tilrettelegger for et bra lydmiljø for ulike typer av arbeidssituasjoner. Som du trenger for å konsentrere deg eller når du sitter i et møte.

 

Våre fem anbefalinger for å minske støy på arbeidsplassen:

arbeidsplass3.jpg

1. Tenk på arbeidsplassdesign

Sjekk at selve planleggingen av arbeidsplassen er bra. Med andre ord: styr unna komplett åpne kontorløsninger. Et godt planlagt kontorlandskap kan oppmuntre til fleksibilitet og samarbeid. Med et dårlig planlagt oppsett av arbeidsplassene risikerer du å miste kontrollen over støy og dermed over produktiviteten til dine ansatte.

Gjør en vurdering på om dere vil sette opp aktivitetsbaserte arbeidsplasser (ABW). I det inngår dedikerte områder for møter og brainstorming. Det finnes også stille plasser for arbeid som krever konsentrasjon med støydempende skillevegger, stoler med lyddemping, telefonbåser eller til og med små "pod'er" med plass til en eller to ansatte, der man kan sitte i telefon- eller webmøter uten å forstyrre sine kolleger.

arbeidsplass1.jpg

Foto: Metropolis arkitektur & design / Cathrine Holst

 

2. Velg rette kontormøbler

Nåtidens kontordesign lener seg ofte mot minimalistisk stil: rene flater, nakne gulv, mindre møbler og glassfronter og -vegger. Samtidig som dette gir et stilrent landskap, innebærer det ofte at tradisjonelle lydabsorberende materialer uteblir.

Det finnes imidlertid lydabsorberende innredning i stilrene uttrykk, som bakvegger i filt og akustiske møbler med spesifikke dimensjoner. Still akustiske møbler i grupper for å skape små samarbeidsområder adskilt fra stille-soner. Som en ekstra detalj kan det være en idé å samle alle større maskiner og utstyr som yter kontorservice, som printere og lamineringsmaskin, i et eget rom, for å unngå unødig trafikk og støy på arbeidsplassen.

3. Innfør lydabsorberende materialer

Akustiske romskiller henges horisontalt ned fra taket og er ideelle for arbeidsplasser med begrenset veggavdeling. De reduserer ikke bare lyd, men også ekko. Romskillevegger i filt og korkplater i geometriske figurer og utførelser reduserer støy og gir kontorlandskapet et rolig og lunt uttrykk.

arbeidsplass2.jpg

Foto: Metropolis arkitektur & design / Cathrine Holst

4. Velg dempende gulv

Støy på arbeidsplassen dempes effektivt og raskt ved å dekke betonggulv med matter. Et annet populært alternativ er vinylplate (LVT), som også finnes i en mengde ulike utføringer, mønster og farger. Materialet er holdbart, og det koster lite å installere, rengjøre og vedlikeholde.

telephone_web.jpg

5. Bekjemp lyd med lyd

Der alle forslagene over innebærer å dempe støy på arbeidsplassen gjennom å minimere lyd, skal dette siste tipset bekjempe kontorstøy ved å tilføre mer støy, med et lydmaskeringssystem. Et slikt system gir et konsekvent, lavt nivå av omgivende lyd på arbeidsplassen, som skal gjøre det vanskeligere å høre distraherende støy og samtaler.