Equinor Statfjord

Statfjord er et av Nordsjøens eldste og største oljefelt og ligger midt mellom de britiske Shetlandsøyene og Bergen på det norske fastlandet. Statoil, nå Equinor, har vært kunde hos Coor siden 2015. Coor har ansvaret for kjøkken og spisesal, renhold, kiosk, kaffebarer, vaskeri og resepsjon på plattformen. Dessuten inngår Coor-personalet i beredskapsteamet.

Bente tar helikopter til jobben

Hun tar helikopter til jobben og har opplevd det meste når det gjelder vær. Bente Fonnes (55) har arbeidet offshore i 36 år og har ikke tenkt å slutte før det er tid for å pensjonere seg.

Når det blåser full orkan og bølgene er 20 meter høye, rister det i riggen og vinduene dekkes av skum på Statoils oljeplattform i Nordsjøen. Da blir man litt lei, konstaterer Coor-medarbeideren Bente Fonnes. Men ellers merker hun ikke så mye til at hun har arbeidsplassen sin på plattformen langt ute på havet. Hun trives utmerket og har bare godt å si om livet om bord. Bente arbeider med renhold av lugarer, kontorer, spisesal og fellesarealer samt i vaskeriet om bord på Statfjord C, en 290 meter høy plattform med en bemanning på opptil drøyt 500 personer.

– Det er som å jobbe på et hotell på land, med den forskjellen at det trolig er mer stressende der, sier Bente, men legger til at hun ikke vet sikkert ettersom hun har arbeidet offshore i hele sitt yrkesliv – hun gikk om bord allerede som 18-åring.

Hun lovpriser det gode samholdet og kameratskapet på plattformen og sier at det aldri er kjedelig. – Jeg arbeider tolv timer per døgn og det finnes mye vi kan gjøre på fritiden. Vi har et fint og velutstyrt treningsstudio om bord og det er mulig å drive med ulike hobbyer som fisking, strikking, lærsløyd og produksjon av kniver.

Bente har aldri opplevd dramatiske hendelser om bord på de oljeriggene der hun har arbeidet. Men for noen år siden var hun med på en ubehagelig opplevelse med helikopteret. – Det oppstod en oljelekkasje i helikopterets rotor da vi var på vei hjem. Vi måtte lande på en fotballbane og vente på et annet helikopter som plukket oss opp.

"Etter 14 dager med tolv timers arbeidsdag i høyt tempo føles det som om luften går ut av ballongen når vi sitter i helikopteret på vei hjem"

 

For Bentes del har livet på riggene gitt mer enn en trivelig jobb med godt kameratskap. Hun har også truffet mannen sin om bord. – Det er vanlig, mange her treffer partneren sin på jobben. Arbeidsgiverne pleier også å være imøtekommende slik at vi kan synkronisere skiftene våre og ha fri samtidig, forteller hun.

For Bente har arbeidet på oljeplattformen blitt en livsstil. – Jeg kan ikke tenke meg en annen jobb og kommer til å jobbe til det er tid for å gå av med pensjon. Jeg vedder på at jeg er det mest positive mennesket du intervjuer i dag, sier hun og ler. (Tekst: Karin Strand)