Spesialsanerer: en jobb for sterke nerver

40 meter opp i luften gjelder det å holde tungen rett i munnen. Mattias, Kristoffer og Ellinor kan ikke slurve, falle eller miste jernfilspon i maskineriet som står under dem. Den minste feil kan koste millioner.

3 employees of Coor | Coor

Hos Coor i Ludvika jobber det en spesiell gjeng, bestående av Ellinor Södergren, Mattias Olofsson og Kristoffer Färjegård. Spesialsanererne sin jobb foregår høyt oppe. Der må de fjerne jernfilspon som kommer fra hjulene til de enorme traversene, altså tverrgående løfteanordninger, som finnes i taket hos kunden ABB. Den største traversen kan løfte 500 tonn. 

-For å ta bort jernfilsponen bruker vi magneter, forklarer Mattias, og viser frem en metallgjenstand som ser ut som et langt håndspeil med en magnet helt ytterst. 

Hvordan var følelsen de første gangene dere jobbet i så stor høyde?

-Det er noen år siden nå, men jeg va fokusert på å gjøre jobben min at jeg rett og slett glemte redselen, sier Mattias.

Bilde: 40 meter høyt henger de

Følte dere presset de første gangene med tanke på at en liten feil kan koste millioner?

-Joakim Södergren, som er vår arbeidsleder, snakket ikke så mye om hva kostnadene kunne bli. Han lot oss i stedet komme inn i arbeidet. Senere har det kommet frem hva en feil kan innebære, forteller Kristoffer.

I dag er alle de tre spesialsanererne rutinerte og har gjennomgått en rekke utdanninger innen sikkerhet og fallsikring. Disse utdanningene blir også oppdatert hvert år. 

Høyt sikkerhetsnivå

-Coor utfører jobben eksemplarisk. De har høyt sikkerhetsnivå, erfaring med å skape gode kontaktflater og de er lette å samarbeide og planlegge arbeidet sammen med, sier Kent Engström, som jobber som sikkerhetskoordinator hos ABB Ludvika.

Coor og ABB har statusmøter hver uke for at timingen skal bli rett.

-Hvis vi ikke klarer deadline, kan det bli veldig dyrt, for da står produksjonen stille, konstaterer Joakim. Derfor jobber spesialsanererne alltid om natten. Mattias forteller om en gang da han og Ellinor pusset vinduene utendørs i opptil 40 meters høyde. 

-Det begynte å blåse og tordne, da var man ikke så tøff, sier han.

Coor får stadig nye kunder i regionen, for eksempel Orkla Foods, Sandvik, Spendrups, SSAB og Borlänge Energi. Iblant jobber spesialsanererne hos disse kundene også, men 90 prosent av tiden tilbringer de hos ABB i Ludvika.

-Vår virksomhet er ikke så kjent i Coor, påpeker Dan Norrgårds, driftssjef i Coor Lokalvård og leder for spesialsanererne. 

-Men hvis noen i Coor trenger hjelp av våre dyktige spesialsanerere, må de gjerne ta kontakt, tilføyer han. Gjengen lyser opp.

-Absolutt, det hadde vært kjekt å få oppleve andre steder i selskapet, sier Mattias.

I tillegg til spesialsanering utfører gruppen ventilasjonsrengjøring, støvsuging i stor høyde, rengjøring av varme- og kjøleanlegg, samt oljesanering. 

Søker dere lignende spenning i fritiden også?

-Nei, det er nok med spenningen på jobben, forteller Kristoffer og ler.

-Vi liker å kjøre vannscooter, hvis det kan regnes som spenningssøkende, sier Mattias.