Allianse lager veikart for bærekraftig mat
Husker du Matfloken? To løsningsforslag har nå spiret fra innovasjonsarbeidet om en av våre hverdagslige bærekraftsutfordringer. Hva skal vi spise i morgen?
kontakt oss i dag
Matfloken
Bærekraftig mat
154 milliarder kroner i helsekostnader kan spares dersom vi alle spiser i tråd med kostholdsrådene. Men nesten 70 % synes det er vanskelig å velge et bærekraftig mat-alternativ. Rundt 1,1 millioner lunsjer spises i kantiner i Norge hver dag i normale tider. Samlet utgjør de en sterk arena for introduksjon og testing av mer bærekraftige matprodukt.
“Matfloken” var det beskrivende navnet på en ny serie innovasjons-samlinger høsten 2019, der aktører fra hele verdikjeden av matproduksjon og -konsum ble invitert med. Coor stilte som eneste kantine-representant.


“Matfloken - Hva spiser vi i morgen” er en av flere “floker” som må løses for å få til en mer bærekraftig framtid. Innovasjonsmiljøet Æra inviterer til en serie workshops der problemstillingen kartlegges, myter identifiseres og utfordringer blir forsøkt løst. I arbeidsmøtene benyttes det forretningsutvikling, designtenking og strategisk innovasjonsmetode for å finne nye løsninger for fremtiden. Andre floker er Mobilitetsfloken, Byggfloken, Demografifloken, m.m.
Initiativtakere: Æra, Orkla Foods Norge, Tine og Nofima.
Deltakere: Nortura, NHO Mat og Drikke, Hoff, Norges Landbrukssamvirke, Millum, Folkelig, Oslo Kommune, UiO Mat og drikke, Landbruksdirektoratet, Miljødirektoratet og Coor.
En av flere innsikter Matfloken har lagt til grunn for videre utforsking er beskrevet slik: “For å møte globale og nasjonale mål på klimagassutslipp, naturmangfold og personlig helse må vi spise mer plantebasert og mer bærekraftig. Det er behov for å legge til rette for bedre matvaner og matproduksjon nasjonalt. Hvordan kan vi skape nye matvaner som øker inntak av plantebasert og mer bærekraftig kost, samtidig som vi sikrer verdiskaping i norsk matproduksjon og et levende landbruk?”
Hvor finner vi motivasjon for endring?
Hvordan spille på lag med forbruker for å få til et mer bærekraftig matkonsum? I første prosjektfase identifiserte deltakerne tre flaskehalser: treffsikkerhet i produktutvikling, gamle vaner og manglende kunnskap og bærekraftkompetanse.
Forprosjektet av Matfloken identifiserte en rekke årsakssammenhenger til forvirringen rundt hva som egentlig er et helsefremmende og bærekraftig måltid, ved blant annet å se på hva som ligger bak påstander og statistikk:
- 86 % av den voksne befolkningen har et mindre inntak av frukt og grønt enn anbefalt
- Er bærekraftig mat bare for de rike og vellykkede innenfor ring 3?
- Hvordan nå de som ikke interesserer seg for mat?
- Høy tillit til at “myndighetene vet best” hva vi burde spise
- Forvirring fra et forbrukerståsted om hva som er sunne og bra valg
"Vi har så stor spredning i aktører fra ulike bransjer, som kommer med helt ulike innfallsvinkler inn i prosessen. Det gjør at vi kan snakke om løsninger som ligger langt utenfor hvert enkelt selskap egentlig kan påvirke."
Nøkkelinnsikter fra hele verdikjeden ble utviklet til konseptskisser. Konseptskissene ble presentert på en egen direktørsamling, der alle virksomhetene sin øverste ledelse var invitert. Over 100 “innsiktskort” ble i løpet av prosjektperioden til 16 konsept og 9 utvalgte prosjekt for veien videre.
Coor går videre som prosjektansvarlig i en av dem, i forskningsprosjektet Food (R)evolution.