-Eg har alltid synes det er kjekt å lage mat og gi god service

Lava (20) gir alt på jobb, ifølge sjefen. I februar 2020 skal hun konkurrere i OL sammen med det første kokkelandslaget i Community Catering.

-Hei, Lava! Hvorfor falt valget ditt på en kokkeutdannelse?

-Når eg skulle velge utdannelse, ville eg ha en jobb som var fysisk og sosial. Og eg har alltid synes det er kjekt å lage mat og gi god service til gjester og kunder.

-Hvilken type mat liker du best å lage eller jobbe med?

-Eg liker best og være på varmmat-stasjonen, for det er veldig variert. Og så trivs eg best med og lage mat i større mengder, slik som me gjer på hovudkjøkkenet på Forus.

-Hvordan var det å jobbe på sentralkjøkkenet på Forus som lærling?

-Tiden som lærling var veldig kjekk. Veldig variert og, siden vi har mange forskjellige stasjoner på hovudkjøkkenet, med fem kantiner og tre kaffebarer som vi leverer til. I tillegg er det veldig flinke og snille folk som jobber der. Så det var en veldig bra læretid for meg, forteller Lava.

 

Det har vært stor konkurranse om plassene i det nye landslaget, siden prosessen ble startet i mai i år, i regi av NKL (Norske Kokkers Landsforening). Landslaget skal konkurrere for første gang i OL i februar 2020, i Stuttgart. Frem til da blir det mye trening på Lava og resten av laget, som ledes av Thomas Ekenes-Fosback fra Grilstad Storkjøkken. 

–Et av målene med landslag for denne bransjekategorien, er å bidra til enda bedre rekruttering og bedre omdømme. Etableringen av dette kokkelandslaget i Community Catering har blitt tatt svært godt imot. Dette vil utvilsomt gi kokkene i denne bransjekategorien et løft, forteller NKL-leder Espen Wasenius til Horecanytt.

Lava jobber til vanlig under kjøkkensjef Erica Espedal, som har sterk tro på Lava sin plass på landslaget:

-Lava har god forståelse for faget, hun ser lengre og gir alt på jobb. Hun er en person som trenger en utfordring og mestrer det hun gir seg ut på. Med andre ord: "hun gir seg ikke før hun får det til". Jeg ser for meg at Lava en dag styrer sitt eget kjøkken - forhåpentligvis et Coor-kjøkken. Som kollega bidrar hun til god stemning på kjøkken samtidig som hun sørger for at alle oppgaver blir gjort, forteller Erica.

-Hvordan fikk du tilbudet om å bli commis?

-Eg blei tipset av en kollega om å søke som commis på Community Catering-landslaget.

-Hvordan er det å være den yngste på landslaget?

-Det veldig greit egentlig, eg tenker ikkje så mye over det. Resten av laget er jo noen år eldre enn meg, og de er veldig hyggelige alle sammen. De er dyktige og lærer meg mye.

-Hvor ofte og hvordan trener dere?

-Fram til nå har vi trent ca. annenhver helg. Men det blir meir framover nå mot konkurransen. Når vi samles i Oslo i helgene der vi trener, så tester vi ut og jobber med det vi skal servere i OL i februar 2020.

 

-Hva tror du blir vanskeligst under konkurransen i februar 2020?

-Det er litt vanskelig og svare på... Vi må alle passe på og ikkje gjøre noen feil, for da trekkes det poeng. Vi må og holde hodet kaldt og prøve og ikkje være nervøse. Eg har jo aldri vært med på en sånn konkurranse før, så det blir veldig spennende og se.

-Hva sier venner og familien din om plassen på landslaget?

-De synes jo det er litt kult. Og de er glade på mine vegne og støtter meg.