Dagens viktigste måltid

En god lunsjopplevelse er viktig for at du skal få ladet batteriene. Det krever en god kantine med fokus på sunn, variert mat og en trivelig atmosfære.

- Lunsjen er veldig viktig for folk. Vi ser det på dem når de kommer i kantina. Det er god stemning og latter, dette er et fristed for dem. Da er det viktig at vi legger forholdene til rette så godt vi kan ved å levere god, sunn mat og effektiv logistikk, slik at de får mest mulig ut av tida. Det sier Åse-Britt Sandhei, som er kantineleder i Coor sine leveranser til Arcus i Oslo. Coor driver i dag over 150 personalkantiner og offentlige lunsjsteder.

- Coor tilpasser kantinene etter kundens ønsker. I Arcus er det et veldig variert personell som bruker kantina, derfor har vi også et variert utvalg med mat. Vi serverer alt fra vanlig norsk husmannskost til asiatisk mat, for å nå alle de ansatte, sier Sandhei.

Lidenskap og kreativitet

I Coor er de opptatt av at kokken skal få bruke sin kreativitet til å skape gode menyer og et variert mattilbud.
- Vi har ingen sentralt styrt meny, det er kantineleder som er ansvarlige for det, i samarbeid med kunden. Med den tilnærmingen får kantinelederne entusiasme og stolthet rundt det de driver med, sier Marianne Hayes Antonsen, som er leder for Centre of Excellence, Food & Beverage i Coor.

At jobben som kantineleder i Coor er en lidenskap, kan Sandhei bekrefte.

- Det er ingen mal på hva vi skal gjøre, ingen faste rammer. De ansatte og jeg som kantineleder får bruke vår kreativitet og lidenskap, og resultatet blir deretter, sier hun. Det er hevet over enhver tvil at lunsjen er et viktig måltid. Kanskje det aller viktigste i løpet av dagen – i hvert fall for mange. 

- Jeg har sett en endring i markedet de siste årene. Blant annet er det mange unge arbeidstakere, og for dem er lunsjen kanskje det viktigste måltidet i løpet av dagen. Det kan være førti prosent av dagsinntaket, og da er det essensielt med et riktig sammensatt måltid som har god næringsverdi. For oss er det av stor betydning å servere mat som er både sunn og god, sier Antonsen. Hun viser til kostrådene fra Helsedirektoratet om at sunn hverdagsmat og et variert kosthold gir deg et godt grunnlag for god helse, og bidrar til at du får i deg næringsstoffene du trenger.

- Tallerkenen bør bestå av en tredjedel grønnsaker, en tredjedel proteiner og en tredjedel karbohydrater, og gjerne litt mer grønnsaker enn de andre to, forklarer hun.

Bærekraftige råvarer

Miljøet er viktig for Coor. Både i den store sammenhengen og internt i kantina. Selskapet ønsker å redusere miljøpåvirkningen ved å redusere bruk av emballasje, samt bruke bærekraftige råvarer, og har som mål å redusere matavfallet i alle sine kantiner med 20% innen 2020. Derfor satser de blant annet stort på ferske grønnsaker og at måltidene lages fra bunnen av.

- Hvis man serverer dypfryste grønnsaker, kan man ikke gjøre noe med restene - de går i søpla. Men damper du fersk brokkoli kan du tilsette krydder og bruke det for eksempel i en salat dagen etterpå. Det er avgjørende for oss å bruke råvarene på en fornuftig måte, sier Antonsen.

En ren, ryddig kantine med effektiv logistikk er en selvfølge for en trivelig opplevelse i lunsjen.

- Kantinen er en viktig møteplass i en bedrift. Det skal være en sosial arena for de som ønsker det, med en behagelig helhetsopplevelse av hyggelig miljø og god servering. Og maten er naturligvis det aller viktigste. Kroppen må få riktig ernæring hvis hjernen skal fungere optimalt resten av dagen, konstaterer Antonsen.

 

Med kantine fra Coor lover vi deg fokus på