Hvordan velger du en mer bærekraftig lunsj?
Å spise mer bærekraftig innebærer å gjøre seg kjent med og velge lokalt produserte råvarer. Kostråd fra myndighetene anbefaler et høyt inntak av frukt, grønnsaker og belgvekster, grove kornprodukter, og et begrenset inntak av rødt og bearbeidet kjøtt. Det er bærekraftig med mer fisk, melk og meieriprodukter i det daglige kostholdet. Lar du grønnsaker, bønner og kornprodukter spille hovedrollen på tallerkenen i stedet for rødt kjøtt er du langt på vei.
Rådgiver for en bærekraftig matleveranse
Gjør det enklere for dine ansatte og gjester å ta grønne, sunne matvalg ved å tilby en mer bærekraftig lunsj. Med kantine fra Coor tenker vi forbedring gjennom hele logistikkjeden til ferdig spiseklart produkt i kantinen. Vår ledestjerne innen miljøvennlig kantinedrift, hovedkjøkkenet på Forus i Stavanger, har blitt tildelt en matsvinnpris for sitt arbeid med å minske matsvinn til et minimum. I 2018 klarte de å redusere eget matsvinn med 50% på bare to måneder, etter grundig utdanning, bevisstgjøring og oppfølging av egne ansatte.
Bærekraftig kantinedrift med FOOD by Coor
En bærekraftig kantinedrift betyr å gjøreinnkjøp og ta produktvalg som er mindre ressurskrevende å framstille, transportere og produsere til ferdig resultat. For Coors matkonsept og kantinedrift betyr det å kjøpe inn og tilby mindre kjøtt og mer sjømat og grønnsaker i utvalget. Det betyr også å redusere bruk av engangsmateriell og plast som emballasje dersom gjesten ønsker å ta med seg mat og drikke videre. Og det betyr å tilrettelegge for at ansatte og gjester kan ta klimasmarte matvalg når de spiser i kantinen eller personalrestauranten.
Miljøvennlig kantine som aktivt reduserer matsvinn
Coor er forpliktet til KuttMatsvinn2020, og følger jevnlig opp matsvinntall for å få ned matavfallet i hele sin kantineleveranse. Og det virker! Etter at KuttMatsvinn2020begynte i 2017, er matsvinnet i gram matsvinn per kantinegjest redusert med 27 prosent i serveringsbransjen (tall fra 2019), ifølge matsvinn.no.
Gjennom den systematiske innrapporteringen av matsvinntall til initiativet KuttMatsvinn2020, vet vi at den største svinn-kategorien er overproduksjon knyttet til buffetservering og kjøledisker. Den nest største svinn-kategorien er matrester fra gjestens tallerken.
Masing eller et vennlig dytt?
Hvordan kan vi gjøre det lettere å ta grønnere valg? Innen adferdspykologi snakker man om nudging, som er små forslag eller «puff i riktig retning», altså initiativ som hjelper deg ta et valg som endrer satte rutiner eller adferd. Et slikt nudge kan være informasjonskampanjer i kantinen som viser matsvinnmengde i sanntid, eller som presenterer produsentene bak råvarene eller oppskrifter. Miljø-psykologisk forskning viser også at vi er mer tilbøyelig til å ta grønne, miljøvennlige valg basert på andre sine personlige anbefalinger, fra venner eller kolleger, i motsetning til å basere valget på en profesjonell anbefaling eller oppfatning.
Hvordan vil bærekraftig matservering se ut i fremtiden?
Innovasjonsvilje og detaljert markedskunnskap er viktige nøkler for å løse fremtidens utfordringer innen matservering og matkonsum. Coor deltar derfor i «Matfloken», for å finne løsninger på slike samfunnsutfordringer, sammen med aktører fra hele verdikjeden i matbransjen. Innovasjonsmiljøet Æra er vert for Matfloken og en serie workshops som skal finne bærekraftige, innovative løsninger på hva og hvordan du skal spise til lunsj i fremtiden.
Et forslag i Matfloken er at store bedriftskantiner og personalrestauranter i større grad spiller på lag med lokalsamfunnet og nærliggende matbutikker. Din lokale kantine blir et utstillingsvindu for nye matretter og råvarer. På den måten kan du bli introdusert for nye matretter du ikke trenger gjøre arbeidet med å finne fram til og lage selv, men likevel finne igjen produktene i butikken når du går fra jobben om ettermiddagen. Å spise mer bærekraftig lunsj må nemlig ikke bety timesvis av research og handleturer på forhånd.