Hvordan har medarbeiderne dine det?

Å måtte være til stede på arbeidsplassen for å kunne utføre jobben kan skape en følelse av utrygghet i urolige tider som disse.

Navn: Therese Fröman

Alder: 28

Yrke: Organisasjonskonsulent og psykologkandidat ved Psykologifabriken

 

Det siste året har det blitt snakket mye om de psykiske belastningene som hjemmekontor, isolasjon og distansering medfører. Men en gruppe som man lett glemmer er alle de som må være til stede for å kunne gjennomføre jobben sin. Therese Fröman arbeider som organisasjonskonsulent og psykologkandidat ved Psykologifabriken, som jobber med å skape lykkeligere organisasjoner og gjennom det sterkere og mer fremgangsrike team.

– Det er akkurat like viktig å snakke om den psykiske belastningen som påvirker de som må være til stede. Mange arbeidsplasser har blitt oppdelt ved at noen medarbeidere fjernarbeider og noen må komme inn til arbeidsplassen. Der har man som leder en viktig rolle ved å legge til rette for at teamfølelsen likevel opprettholdes, sier hun.

Det er også viktig at medarbeiderne føler at de blir lyttet til, får komme til orde med forbedringsforslag og ideer, slik at de virkelig føler at de har muligheten til å påvirke situasjonen sin, forteller Therese.

– Kontrolltap er en vanlig årsak til uro og redusert velvære i forbindelse med stress. Hvis uroen blir altfor utbredt må sjefen naturligvis også hjelpe medarbeideren til for eksempel bedriftshelsetjenesten, sier hun.

– Det er også viktig å tenke på hvordan man møter kolleger som uttrykker uro. Det å svare ”ikke bekymre deg” kommer sannsynligvis ikke til å minske uroen på magisk vis. Det er bedre å validere følelsene og samtidig vise at du lytter til henne/ham.

Therese tipser
Har du en medarbeider som føler uro over å måtte være til stede for å utføre arbeidet sitt? Her er fem øvelser som kan være til hjelp.

  • 1) Det psykologiske treningstipset La den urolige hjernen hvile en stund [lenke: https://www.habitud.se/orosstund] kan hjelpe kollegaen din med å få kontroll på de urolige tankene. Hjernen er som en borrelås for negative tanker og som teflon for de positive. Hun/han kan trenge å hjelpe hjernen litt slik at de negative tankene ikke får for stor plass.
  • 2) Treningstipset 100 000 for ikke å bli stresset [lenke: https://www.habitud.se/trotsa] belyser hvor vanskelig det er å kontrollere følelser og hjelper ham/henne med å utføre det som er viktigst til tross for opplevelse av ubehagsfølelser.
  • 3) Støtte fra mennesker som står oss nær er en av de mest effektive formene for restitusjon vi kan gi oss selv i tider med iboende stress. Øvelsen Hold en hånd [lenke: https://www.habitud.se/hallenhand] belyser at fysisk kontakt og nærhet har en beroligende effekt på oss.
  • 4) Det er lett å miste orienteringsevnen i urolige tider. Det psykologiske treningstipset Siste dag på jobben [lenke: https://www.habitud.se/sistadagen] er en klassiker som hjelper kollegaen din med å få et bilde av hva som er viktig for henne eller ham. Kanskje kan hun/han gjennomføre øvelsen med vrien «Forestill deg at det er siste dag av pandemien». Skriv ned talen en kollega holder for deg om hvordan du har vært som kollega i denne utfordrende tiden.
  • 5) Studier har vist at treningstips som Lykkelig nå [https://www.habitud.se/lycklignu] aktivt kan øke mengden positive følelser i inntil en måned etterpå! Positive følelser har i tillegg til den gode opplevelsen dessuten en rekke ønskelige effekter på for eksempel vår tankekapasitet og sosiale evne.