I kulturskribenten Saga Cavallins nypubliserte dypdykk-essay Utge sig – om autenticitetens vara och värde (2024) hevder hun at masseproduksjonen er årsaken til vår lengsel etter autentisitet. Når alt er kopier av kopier av kopier, leter vi fortvilet etter noe ekte. I en tid der automatisering, digitalisering og distansering øker, blir personlige interaksjoner og et menneskelig preg stadig mer verdifullt for å skape en minneverdig kundeopplevelse. Den danske futuristen Christiane Vejlø har skrevet boken Argumenter før mennesker (2023). Den er et brennende forsvar for mennesket og våre unike evner, i en tid preget av KI og roboter. Christiane Vejlø er bekymret for at vi menneskeliggjør teknologien, og i boken sin tar hun for seg alt det teknologien ikke kan gjøre, men som vi mennesker kan.
Det er ikke tilfeldig at vi lengter etter menneskelighet og relasjoner. Det ligger i vår natur og gjenspeiles dermed i alt vi gjør. I sin bok Tillsammanseffekten (2021) beskriver psykologen Katarina Blom hvor viktig sosiale relasjoner er for oss og vår trivsel. Å ha gode sosiale relasjoner er faktisk den absolutt viktigste faktoren for å øke sjansen til å leve sunnere, lenger og lykkeligere. Hvis man derimot ikke har sosiale kontakter i livet, er dette en stor helserisiko, like stor som å røyke 15 sigaretter om dagen. Her spiller jobben en viktig rolle fordi den gir oss gode muligheter til å etablere sosiale kontakter og dermed oppnå bedre helse. Forskning viser nemlig at såkalte tynne bånd, det vil si overfladiske tilbakevendende bekjentskaper som kolleger, naboer eller gutten i kassen, har overraskende stor effekt på trivselen vår.
– Alle bånd, også de tynne, gir en følelse av fellesskap. Småprat med andre gir en sterkere følelse av trygghet, forankring og tilknytning, så undervurder ikke viktigheten av å si hei og utveksle noen ord. Benytt sjansen når den dukker opp, sier Katarina Blom.