Plantebaserte alternativer
Kantiner er klare eksempler på at bærekraftarbeid kan ha rask effekt. Ved å tilby plantebaserte måltider kan det bli et alternativ å redusere mengden rødt kjøtt – noe som er kjent for å sette et negativt klimaavtrykk.
– Hvis du plutselig fjerner husmannskost eller annen tradisjonell mat, kan det oppleves som negativt. Plantebaserte alternativer som minner om kjøtt blir en måte å involvere gjestene i bærekraftarbeidet, sier Trine Hagfors.
Innenfor rammen av Food Revolution-prosjektet jobber Coor med å fange gjestenes opplevelser av maten som serveres. Når nye retter introduseres, er det viktig å finne ut hvordan de oppfattes.
– Via «Foodback»-systemet kan gjestene legge igjen en anmeldelse om hvordan de syntes maten smakte. Du skanner en QR-kode med mobilen og svarer på fem spørsmål om hva du synes, sier Trine Hagfors.
I lang tid har også matsvinn vært et problem som har vært vanskelig å ta tak i. I personalkantiner kastes mengder av matrester som ligger igjen på tallerkenen. Informasjon om hvor mye mat som faktisk kastes er derfor blitt en måte å gjøre gjestene oppmerksomme på problemet.
– Både gjestene og personalet på kjøkkenet kan bidra til å redusere svinn. Ikke for å plukke mer enn det du spiser fra buffeen, men også for å passe på å bruke alle deler av ingrediensene når maten tilberedes på kjøkkenet.
– Vi har ganske god oversikt over matsvinnet vårt, noe vi har jobbet med det i mange år. Derfor kan vi informere gjestene om hvor mye mat som er kastet, og da ser man endringen over tid. Gjestene kan involveres ved å fortløpende informeres via skjermer i restauranten om mengden matavfall. På denne måten kan gjestene selv ta ansvar og bli mer involvert i å bidra til mindre avfall, sier Trine.