Når det gjelder forskning på personlighet, finnes det mange ulike modeller og teorier. Freud delte personligheten inn i tre deler: id, ego og superego. Jung skapte begrepene introvert og ekstrovert
og mente at vi alle har en skyggeside av vår personlighet som vi ikke vil vedkjenne oss. I dag er femfaktormodellen dominerende, og den brukes ofte i akademia og arbeidslivet. Femfaktor-modellen beskriver fem brede personlighetstrekk: ekstroversjon, medmenneskelighet, åpenhet, planmessighet og nevrotisisme som settes opp mot sine motpoler.
– Femfaktorteorien er både enkel og kompleks. Da den ble skapt på 1980-tallet, samlet man en rekke ulike personlighetstrekk og kokte dem ned til fem. Den er veldig populær og anvendbar fordi den dekker inn mange aspekter av personligheten og alle befinner seg et eller annet sted innenfor de fem ulike dimensjonene, forklarer Mikael Jensen.
– Men teorien har også sine begrensninger, spesielt når det gjelder å forklare alle nyanser i hvordan vi oppfører oss. Visse trekk rommes ikke i modellen, f.eks. hvor vi plasserer oss i dimensjonene proaktiv–reaktiv og optimist–pessimist.
Ifølge Mikael Jensen brukes femfaktormodellen ofte på feil måte i arbeidslivet, fordi mange personlighetstester utelukker en del kombinasjoner og muligheter. Det forvrenger visse personlighetstrekk og blir ensidig, f.eks. når det handler om å være ekstrovert eller introvert.
– Mange personer ligger midt imellom og er ambiverte (en personlighetstype som kombinerer intro- og ekstroverte trekk), og mange pendler mellom ytterlighetene. Det finnes forskning* på kreativitet der man har studert Nobelprisvinnere innen ulike fagområder og de har en spennvidde som er karakteristisk for kreative personer. Noen ganger er de introverte, inne i sin kreative boble. Andre ganger er de ekstroverte og samarbeider og kommuniserer. Slike mennesker er viktige for innovasjon i arbeidslivet. Men de gjør det ofte dårlig i personlighetstestene og derfor er det fare for de blir luket bort.
Mikael Jensen påpeker at det finnes mange fordommer mot introverte personer på arbeidsmarkedet, mens det å være ekstrovert ofte overvurderes. Ekstroverte personer har ofte høyere lønn og bedre karrierer, uten at de faktisk må prestere bedre. For å skape et velfungerende team behøves det flere ulike personligheter. For eksempel de planmessige som er høytpresterende og arbeider hardt, lenge og grundig, og de medmenneskelige som blir kittet i gruppen. De sistnevnte sørger for å holde alle i godt humør, forebygger problemer og skaper gode forutsetninger for bra resultater.