Smarter Worklife

”Ekstroverte personer har ofte høyere lønn
– uten å prestere bedre”

I en tid der arbeidslivet er i stadig forandring spiller vår personlighet en avgjørende rolle for både individets og organisasjonens fremgang. Lektor Mikael Jensen har forsket på området og deler sin innsikt om hvordan våre ulike personlighetstrekk påvirker oss og vårt arbeidsliv.

Portrettbilde av Mikael Jensen

Hva er egentlig personlighet? Mikael Jensen er universitetslektor ved Göteborgs universitet, der han foreleser om og forsker på blant annet kommunikasjon, lederskap og personlighet. Han har sin definisjon klar:

– Kort sagt er personligheten en persons måte å forholde seg og tilpasse seg til omverdenen. Jeg tenker at personlighet er noe relativt stabilt, men ganske mangefasettert. Visse aspekter av vår personlighet aktiveres bare i visse situasjoner.

 Ifølge Mikael Jensen avhenger hoveddelen av vår personlighet av genene, og derfor er den relativt stabil i løpet av livet. Det foranderlige i oss bygger derimot mye på miljø og læring. Han understreker også at personligheten kan endre seg med tiden, spesielt under påvirkning av store livshendelser eller forandringer. I en veldig nær relasjon kan f.eks. et par utvikle det man kan kalle en symbioseidentitet: to jeg blir til ett vi. Man kommer så nær et annet menneske at den personens følelser og preferanser overføres og delvis blir ens egne, og tvert om. Ifølge Mikael Jensen kan man også selv styre endringer i ens personlighet.

– Hvis man bestemmer seg for at ”jeg vil gjøre noe spesielt med livet mitt”, og setter opp langsiktige mål, kan det bety at man må forandre seg som person for å kunne oppnå dem.

Når det gjelder forskning på personlighet, finnes det mange ulike modeller og teorier. Freud delte personligheten inn i tre deler: id, ego og superego. Jung skapte begrepene introvert og ekstrovert
og mente at vi alle har en skyggeside av vår personlighet som vi ikke vil vedkjenne oss. I dag er femfaktormodellen dominerende, og den brukes ofte i akademia og arbeidslivet. Femfaktor-modellen beskriver fem brede personlighetstrekk: ekstroversjon, medmenneskelighet, åpenhet, planmessighet og nevrotisisme som settes opp mot sine motpoler.

– Femfaktorteorien er både enkel og kompleks. Da den ble skapt på 1980-tallet, samlet man en rekke ulike personlighetstrekk og kokte dem ned til fem. Den er veldig populær og anvendbar fordi den dekker inn mange aspekter av personligheten og alle befinner seg et eller annet sted innenfor de fem ulike dimensjonene, forklarer Mikael Jensen.

– Men teorien har også sine begrensninger, spesielt når det gjelder å forklare alle nyanser i hvordan vi oppfører oss. Visse trekk rommes ikke i modellen, f.eks. hvor vi plasserer oss i dimensjonene proaktiv–reaktiv og optimist–pessimist.

Ifølge Mikael Jensen brukes femfaktormodellen ofte på feil måte i arbeidslivet, fordi mange personlighetstester utelukker en del kombinasjoner og muligheter. Det forvrenger visse personlighetstrekk og blir ensidig, f.eks. når det handler om å være ekstrovert eller introvert.

– Mange personer ligger midt imellom og er ambiverte (en personlighetstype som kombinerer intro- og ekstroverte trekk), og mange pendler mellom ytterlighetene. Det finnes forskning* på kreativitet der man har studert Nobelprisvinnere innen ulike fagområder og de har en spennvidde som er karakteristisk for kreative personer. Noen ganger er de introverte, inne i sin kreative boble. Andre ganger er de ekstroverte og samarbeider og kommuniserer. Slike mennesker er viktige for innovasjon i arbeidslivet. Men de gjør det ofte dårlig i personlighetstestene og derfor er det fare for de blir luket bort.

Mikael Jensen påpeker at det finnes mange fordommer mot introverte personer på arbeidsmarkedet, mens det å være ekstrovert ofte overvurderes. Ekstroverte personer har ofte høyere lønn og bedre karrierer, uten at de faktisk må prestere bedre. For å skape et velfungerende team behøves det flere ulike personligheter. For eksempel de planmessige som er høytpresterende og arbeider hardt, lenge og grundig, og de medmenneskelige som blir kittet i gruppen. De sistnevnte sørger for å holde alle i godt humør, forebygger problemer og skaper gode forutsetninger for bra resultater.

– Som leder bør du vite hvilke personligheter som finnes blant de ansatte. Du sitter på en gullgruve, som iblant ikke utnyttes godt nok. Hvis du kjenner medarbeiderne dine og vet hva de kan og hva de drives av, kan du bedre utnytte deres potensial.

Mikael Jensen understreker viktigheten av at arbeidsplassene tilpasser seg etter de ansattes personlighetstyper, i stedet for omvendt. Han nevner studier som viser hvordan psykologisk trygghet på arbeidsplassen kan føre til bedre prestasjoner og høyere innovasjonsevne. Å være autentisk er også et viktig aspekt av personlig bærekraft. Personer som ikke føler seg tro mot seg selv på arbeidsplassen, kan oppleve større stress og lavere trivsel.

– Ekstroverte som blir tvunget til å oppføre seg introvert, mistrives ofte. Derimot kan introverte som oppmuntres til å være mer ekstroverte, faktisk oppleve positive effekter. Det handler om å finne en balanse der man kan være seg selv og samtidig prestere på topp. Det er viktig å skape en atmosfære der alle føler seg trygge på å uttrykke sine meninger og ideer, sier Mikael Jensen.

Han nevner også at ulike personlighetstrekk kan være til stor fordel i ulike sammenhenger. Personer med nevrotiske trekk kan f.eks. være veldig flinke til å forebygge systemfeil og fungere som ”feilsøkere”.

– Organisasjoner som håndterer kriser og katastrofer på en god måte, har ofte personer med nevrotiske trekk som kan forutse og forhindre problemer. Deres tendens til å bekymre seg gjør at de ser for seg alt som kan gå galt. Det handler om å utnytte hvert individs unike egenskaper for å skape en god og dynamisk arbeidsplass, sier Mikael Jensen.  

Kontakt Coor

Vil du snakke om FM-tjenester?

Som ledende innen Facility Management bidrar Coor til utviklingen av Nordens beste arbeidsmiljøer – sunne, hyggelige og inspirerende. Våre serviceløsninger lar deg fokusere på din egen kjernevirksomhet. Alt annet tar vi oss av. Kontakt oss gjerne for å se hvordan vi kan hjelpe deg.

Ønsker du å søke jobb hos oss?

Se ledige stillinger hos Coor

For å beskytte ditt personvern har vi ikke mulighet til å ta imot søknader via dette skjemaet.

Klikk her for å se våre ledige stillinger og søke jobb.