Ananasskive som mangler en bit | Bærekraft i alle deler | Coor

AI kan redusere matsvinn

Nye og kreative bruksområder for AI dukker stadig opp og nå har kunstig intelligens også gjort sitt inntog i personalrestaurantene. Hos Coor tester man ut sunne, AI-genererte oppskrifter hos noen utvalgte kunder.

Alle som har slitt med å bruke opp råvarer i kjøleskap og fryser kan nå benytte en ny metode for å minske svinn. AI kan hjelpe deg med å foreslå sunne og bærekraftige måltider basert på ingrediensene i matlageret ditt, og det er nettopp det som i disse dager testes ut i Coor sine kantiner og personalrestauranter.  

«AI-teknologi har gjort det mulig for oss å skape oppskrifter basert på tilgjengelige råvarer. Dette sparer oss ikke bare verdifull tid og ressurser, men gir oss også kreative og innovative måter å utnytte overskuddsvarer til å lage fantastiske kulinariske opplevelser», sier Aaron Apew, Head of Food & Beverage i Coors Centre of Excellence.  «Med ferietiden foran oss og færre folk på kontoret, er dette en god nyhet med tanke på reduksjon av matsvinn», sier han videre.

Det var teamet hans som kom opp med ideen under en idédugnad der det ble jobbet med hvordan AI kunne innføres i arbeidsflyten.

AI kan spille en sentral rolle i å skape en verden uten matsvinn

Ifølge FN blir en tredjedel av all mat som produseres i verden aldri spist fordi maten blir ødelagt eller kastet. I Norge står matsvinnet for et årlig utslipp på 1,35 millioner tonn CO2-ekvivalenter, og utgjør 2 % av det totale klimagassutslippet. Smart bruk av AI kan være veien å gå for å få bukt på problemet og skape et mer bærekraftig samfunn.

Coor har jobbet aktivt med reduksjon av matsvinn i en årrekke; siden 2017 har selskapet oppnådd en reduksjon på 42 %, og skal kutte med 50 % innen 2025. Denne nye prosessen kan hjelpe på veien mot målet. I fremtiden vil AI benyttes som standard i personalrestaurantene til Coor.

«Prosessen skal standardiseres og på sikt innføres i alle Coors personalrestauranter. Vi tror at vi på denne måten bedre vil lykkes i å nå våre bærekraftsmål, og det gir også mening økonomisk. Matsvinn merkes på bunnlinjen», avslutter Aaron.

 

AI-generert oppskrift

Rødbetewrap med pulled Naturlig, Perlespelt, gulrothummus og syrlig kålsalat

 

  • 4 stk Rødbetewrap
  • 400 gram Pulled Naturlig
  • 300 gram Edamamebønner
  • 200 gram Perlespelt.
  • 300 gram gulrot
  • 1 ts honning.
  • 2 bokser kikerter (uten laken)
  • 0,5 ts sesamolje
  • 2 dl nøytral olje
  • Sitronjuice etter smak
  • 200 g rødkål
  • 200 gram gulrøtter
  • 200 gram hvitkål
  • 200 gram grønnkål

 

Fremgangsmåte:

Pulled naturlig med perlespelt og edamamebønner:

  • Kok perlespelt etter anvisning på pakken.
  • Stek Pulled Naturlig etter anvisning på pakken.
  • Tin edamamebønnene og gi dem et kjapt oppkok i lettsaltet vann.
  • Bland alle ingrediensene sammen.

Gulrothummus:

  • Skrell og kutt gulrot i 1 cm store biter. Krydre med salt og pepper. Ha over olje og honning og bland godt. Stek gulrøttene på 180 grader til de er gyldne og møre. Ca 15 minutter.
  • Ha kikerter, sesamolje og bakte gulrøtter i en bolle. Bruk stavmikser og hell oljen langsomt ned i bollen. Hummusen skal være myk og kremete. Smak til med salt, pepper og sitronjuice

Syrlig kålsalat:

  • Vask og rens grønnkålen. Skrell gulrøttene.
  • Kutt rødkål, hvitkål og gulrøtter i tynne strimler.
  • Bland alle grønnsakene sammen og smak til med sitronjuice, olje, salt og pepper.

Servering:

  • Varm rødbetewrap i ovn eller på varm tørr stekepanne.
  • Ha Pulled Naturligblandingen over i en rødbetewrap.
  • Legg gulrothummus og kålblanding på en tallerken og legg rødbetewrappen ved siden av.
  • Server gjerne en god hvitløksdressing ved siden av.