Søke

80 er det nye 100

Å gå ned i arbeidstid, uten å gå ned i lønn. Og uten at arbeidsgiverens inntekter går ned? Det høres ut som en utopi, men er virkelighet i det digitale konsulentselskapet IIH Nordic som har innført firedagers arbeidsuke. På fredagene gjør IIHs ansatte akkurat hva de vil.

Kontakt oss i dag

Firedagersuke

Hva er det, og hvordan fungerer det?

Henrik Stenmann er adm.dir. og grunnlegger av IIH Nordic og mannen bak forslaget om firedagersuke:

– Først foreslo jeg det litt som et eksperiment, ”hva skjer om vi bare jobber fire dager?”

De andre lo av det til å begynne med og trodde at jeg spøkte. Men vi begynte å tenke etter – hva skal vi gjøre når vi ikke tar betalt per time, men etter resultat?

Dette var i 2014 og omtrent på den tiden så vi en endring i synet på jobb; det var ikke lenger høy status å jobbe mye og ikke ha tid til å være med familien. Vi i IIH liker å jobbe hardt, men man må kunne ha et liv utenom jobben. Det viktige var å komme seg ut av hamsterhjulet.

Vi følger opp ofte og mye, og merker at våre ansatte er mer tilfredse samtidig som sykefraværet og stressnivåene har sunket til de laveste nivåene noensinne. Det har til og med hatt en positiv effekt på inntektene. Glade og engasjerte medarbeidere er også effektive!

Medarbeiderne

Hvordan påvirker det dem?

Jeg tror at medarbeiderne har det bedre og føler seg friere når arbeidssituasjonen er mer fleksibel. Jeg har aldri hatt så mange ansatte i foreldrepermisjon som nå og de har også mer energi når uken begynner. Bare to personer har sluttet de siste 24 månedene og vi har vunnet utmerkelsen ”Great Place to Work” – for at vi er en bra arbeidsplass – tre ganger.

Jeg er glad hvis dette kan være startskuddet for en kortere uke på flere arbeidsplasser, for livskvaliteten øker når vi ikke jobber for mye. Det er jo en av de tingene vi angrer mest på når vi blir eldre, at jobben tok for mye tid. Jeg vil at medarbeiderne skal se tilbake på sine år i IIH som en verdifull tid, for tid er det mest dyrebare vi har. Ikke penger, ikke karriere – men frihet!

 

 

7 eksempler på hva de ansatte gjør på fridagen: