Nordmenn jobbet mer på hjemmekontor etter gjenåpningen høsten 2021 enn før pandemien. Samtidig er det store forskjeller i nordmenns bruk av hjemmekontor på tvers av landsdelene.
Kantar har på vegne av Coor gjennomført en befolkningsundersøkelse for å kartlegge nordmenns bruk av hjemmekontor mot fysisk oppmøte på kontoret. Undersøkelsen viser at nordmenns rutiner endret seg etter gjenåpningen høsten 2021. Syv av ti nordmenn jobbet fem dager i uken på kontoret før pandemien, mens kun fire av ti jobbet fem dager i uken på kontoret etter gjenåpningen.
– Undersøkelsen viser at nordmenns rutiner har endret seg gjennom pandemien, men den gir også et klart bilde av at folk savner sosial omgang på kontoret. Det er også de tilbakemeldingene vi får fra våre kunder, sier Stian Carlsen, Strategi- og utviklingsdirektør i Coor.
Over halvparten av respondentene oppgir at sosial omgang med kolleger som det de i hovedsak savner ved å jobbe mer på hjemmekontor. Kun to av ti ønsker å jobbe mer på hjemmekontor når begrensningene løsnes for fullt.
Mer hjemmekontor i Oslo
Undersøkelsen viser samtidig at det er store regionale forskjeller i bruken av hjemmekontor. Der over halvparten av nordmenn bosatt i Trondheim og nordover var fullt tilbake på kontoret og jobbet fem dager i uken på arbeidsplassen, var det under to av ti som var tilbake for fullt i Oslo og omegn etter gjenåpningen.
– Mye tyder på at kontoråpningen gikk raskere ellers i landet enn i Oslo. Det er også der vi finner de største kontorene, noe som kan være deler av forklaringen, sier Carlsen, og utdyper:
– Vi ser at nær halvparten både på Sør- og Vestlandet, og Østlandet for øvrig, var tilbake på kontoret fem dager i uken etter gjenåpningen. Vi tror imidlertid ikke det skyldes at Oslo-folk trives best hjemme, men at det er andre forhold som holdt folk mer hjemme.
Ønsket om mer sosial omgang med kolleger er nemlig størst i hovedstadsområdet. Syv av ti oppgir dette som en grunn til at de ønsker å jobbe mer på kontoret fremover, mens det også er en klar overvekt av Oslo-beboere som oppgir fristende lunsjtilbud og bedre ergonomi og tekniske løsninger som det de savner mest ved hjemmekontor.
– Vi mener dette henger sammen med størrelsen på kontorene i Oslo-regionen. På Sør- og Vestlandet ser vi derimot at det er betydelig færre som oppgir disse grunnene til å være mer på kontoret, fortsetter Carlsen.
Samarbeider best fysisk
Kun fire prosent av respondentene i undersøkelsen mener de samarbeider best med kollegene sine over video. Nær syv av ti samarbeider best fysisk på kontoret, mens resten foretrekker hybride løsninger.
– Vi har sett flere eksempler på at gode idéer er blitt til over kaffemaskinen, og det å ha en arbeidsplass som tilrettelegger for samarbeid tror vi blir svært viktig når pandemien omsider tar slutt. Vi tror det blir svært viktig at arbeidstakere kommer tilbake på arbeidsplassen og skaffer nye impulser, avslutter Carlsen.