For ti år siden, i 2009, gikk sju svenske, privateide pensjonsfond sammen om å stifte nisje-eiendomsselskapet Vacse. Vacse eier, forvalter og utvikler eiendommer for rettsvesenet, utdanningssektoren og samfunnets servicekontorer. De jobber også med langvarige leiekontrakter som bygger på langsiktig avkastning, som eiendomsutviklling for mer bærekraftige bygg.
– Langsiktighet er en av grunnpilarene våre, og slik må det være siden vi forvalter pensjonspenger. Langsiktigheten gjennomsyrer egentlig hele virksomheten vår. Når det gjelder eiendomsservice, er responstiden et av de absolutt viktigste aspektene siden det er så mange kritiske momenter involvert. Hvis det for eksempel er snakk om en politistasjon, kan ikke porten plutselig stoppe opp under en utrykning, da kjører de jo inn i den. Er det akutt, så er det akutt, sier eiendomssjef i Vacse, Sara Jägermo.
Utfordringer med å jobbe med offentlige bygg
I dag er Vacse blant de største spesialiserte aktørene innenfor segmentet offentlige bygg og eiendom. I Sverige eier de blant annet Attunda Tingsrätt, varetekten med sikring i Sollentuna og Nya Hovrätten i Malmø (sistnevnte ser du på bildet over). Å jobbe med å gjøre offentlige eiendommer om til mer bærekraftige bygg byr på en rekke utfordringer som en eiendomssjef eller driftsansvarlig må ta med i betraktningen. Ikke minst gjelder det Vacse, som ofte må ta hensyn til en mengde ulike faktorer som man vanligvis ikke forbinder med vedlikehold av bygninger – for eksempel hvordan man kan sikre taket på tingretten i tilfelle noen skulle forsøke å hjelpe noen å rømme med helikopter.
– Det kreves grundig innsikt, og den har man gjerne som samfunnsborger. Man forstår helt grunnleggende hvordan politivesenet og et varetektsfengsel fungerer. Men det er viktig å forstå at det ikke bare er å møte opp og banke på døren når man skal utføre vedlikehold, og forstå hvorfor strukturen ser ut som den gjør. Det krever mye større innsikt hos alle de berørte.
Hvordan kan offentlig regulerte bygg bli bærekraftige bygg?
Som langsiktige eiere av offentlige bygg og eiendommer har Vacse bærekraft som en av grunnpilarene og som verdigrunnlag for hele virksomheten. Høsten 2017 startet Vacse også arbeidet med å ettersertifisere alle ikke-sertifiserte eiendommer i samsvar med BREEAM In-Use, og målet er at de i løpet av kort tid skal ha en eiendomsmasse som er 100 prosent sertifisert.
For Vacse handler det imidlertid ikke bare om å ta ansvar for bygningene, det handler om samfunnsansvar. Og når man jobber med offentlige bygg, kan det i tillegg til langsiktighetsansvaret by på en rekke interessante utfordringer.
– Den store utfordringen er at man ikke kan gjøre hva som helst. Det finnes lover og regler å forholde seg til. Hvis det for eksempel er snakk om varetektsceller, kan man ikke stille samme krav til bærekraftarbeidet som for andre bygg. Der arbeider man med en helt annen type rettigheter når det gjelder for eksempel varme og kulde. Det må man bare forholde seg til, men det er grunnen til at myndighetenes endringsvilje blir så viktig.