I Norden kaster vi i snitt tre hele osteburgere per person per dag.

Ananasskiva | Coor

Krokete gulrot | CoorFor stygg? 

Enorme mengder mat kastes hvert eneste år. I butikker og restauranter, men også hjemme og på jobben. Det er et enormt miljøproblem med store konsekvenser. Men det kan endres - matsvinneksperten Andreas Jakobsson vet hvordan.

Mye av svinnet skjer på grunn av utseende og form. For eksempel går mellom 25 og 30 prosent av den totale produksjonen av gulrøtter bort, ifølge det svenske Jordbruksverket.  

– Bare fordi de er krokete eller har to ”ben”. Det føles veldig unødvendig, vi trenger ikke å ha fine, rette gulrøtter, men det har dessverre blitt som en kon-kurranse mellom matbutikkene om å ha så fine grønnsaker som mulig, sier Andreas Jakobsson, foreleser og forfatter av boken Svinnlandet som undersøker omfanget av matsvinnet i Sverige.   

 

"Da ville mange miljøproblemer vært løst"

FNs bærekraftmål er en reduksjon av matsvinnet med 50 prosent innen 2030. Men det blir tøft å klare det.

- Det snakkes mye om matsvinnet, det skjer mye og folk blir mer bevisste. Men de større matvarebedriftene må begynne å gjøre mer. Matsvinnet kommer nok ikke ned til halvparten i 2030, men det hadde vært fantastisk om man hadde lykkes med det – da ville mange miljøproblemer har vært løst, sier Andreas Jakobsson. 

1 / 3. skive ananas illustrerer matavfallet på arbeidsplassen | Coor