En ekstra familie - på jobben

Fungerer jobben ekstra godt takket være nære vennskap? Det mener i alle fall guttene som jobber på vaktmesteravdelingen i Coor Garnisonen. Her kan man alltid få hjelp og støtte, forteller Tim Wiberg, som har jobbet i gjengen i tre år.

Latter, varme og vennskap er ord som utmerker vaktmester- kollegene i Coor Garnisonen i Stock- holm. Hele gjengen på vaktmesteravdelingen består av 11 personer i varierende alder og Isak er den sist ankomne.

– Jeg har vært her i bare 5 måneder, men jeg merket med en gang hvor god stemning det er her – i motsetning til hvordan det var i min forrige jobb. Her fikk jeg vennskap og det ble varmt i hjertet omgående, sier Isak.

Tim som vært her i betydelig lengre tid, er enig i at vennskapet er litt ekstra spesielt i denne gjengen.

– Det er viktig å ha det gøy med kollegene. For selv om det ofte er en tung jobb vi gjør, glemmer man det slitsomme når man kan spøke med hverandre. Vi har det moro, vi hjelper hverandre og vi er ikke redde for å spørre hverandre hvis det er noe vi lurer på eller hvis vi trenger hjelp, forteller Tim. Gruppen omgås mye, ikke bare i arbeidstiden. Det har blant annet blitt mange after work-treff, midtsommerfeiring og så det årlige cruiset, det som alle alltid blir med på. Andre felles tiltak er fredagslunsjen, den nesten daglige bordtennisturneringen og Tims pianospilling i lunsjpausen – felles aktiviteter som har bidratt til at det har oppstått sterke vennskapsbånd.

"Jeg merket med en gang hvor god stemning det er her."

Her får man virkelig hjelp av gruppen. Sammen finner vi alltid en løsning. Det er rett og slett lettere å stå opp om morgenen når man vet at man trives på jobben og har det hyggelig sammen med kollegene, sier Harka, som har arbeidet i Coor siden 2013.

–Vi har en veldig variert jobb. Enkelte oppgaver er naturligvis litt mindre inspi- rerende enn andre, men selv om en slik oppgave venter, ønsker jeg å gå på jobb, for jeg vet at vi kommer til å ha det kjekt sammen, sier Harka. Det er mange fordeler ved å ha et nært forhold til kollegene. En av dem, ifølge guttene, er at man fortere legger merke til at noe ikke er slik det skal være.

–Vi er så åpne mot hverandre, så vi merker fort om noen ikke har det bra. Det ligger liksom i luften. Jeg tror vi ser det fortere enn andre fordi vi kjenner hverandre så godt. Hvis en av oss ikke har det bra, tar vi hånd om det. Jeg tror at på en annen arbeidsplass, uten dette vennskapet, ville jeg ha holdt ting mer for meg selv, mener Jeroen. Vennskapet gjør også at man slipper å spille en rolle og kan være seg selv i større grad.

"På en annen arbeidsplass ville jeg ha holdt meg mer for meg selv."

–Vi kjenner til våre ulikheter og lar alle være seg selv. Det skaper trygghet. Våre ulikheter fungerer også bra i jobben. Hvis  det er noe jeg ikke kan, får jeg alltid hjelp av en av de andre. Vi løser problemer raskere og rekker flere ting i løpet av dagen takket være det, sier Jeroen. Han mener også at vennskapet gjør at kundene verdsetter arbeidet deres enda mer.

– De ser at vi har det kjekt, samtidig som vi gjør jobben vår og det skaper en god følelse, sier Jeroen.

Vennskapet merkes ikke bare i gruppen – det sprer seg også til folk de er i kontakt med, noe Åsa Eriksson, som dukker opp på kafferommet under intervjuet, kan bekrefte. Åsa jobber med arbeidsplasservice i Coor og sitter noen etasjer opp i Garnisonen.

– Jeg går ned og henger her når jeg har tid. Det er virkelig en herlig gjeng og man føler seg alltid velkommen. Man blir glad, får litt ekstra energi og de er alltid hjelpsomme hvis det er noe man trenger, sier Åsa. Guttene i gjengen er nesten som et ektepar, de ler, avbryter hverandre og krangler, men alt gjøres med en åpenbar varme. Men selvsagt kan de bli irriterte på hverandre.

– Men om vi ikke hadde kjent hverandre så godt som vi gjør, ville det nok ha vært lettere å bli sure på hverandre. Hvis man blir irritert over noe eller mener at noen gjør feil, kan man si det direkte og gå videre, i stedet for å gnage på det og være sur, avslutter Isak.