Høytidsoppskrifter
Vi i Coor kommer fra mange forskjellige kulturer. Her er noen av oppskriftene vi elsker å lage under høytidsfeiringer. Søt hilsen fra oss i Coor!
Vi i Coor kommer fra mange forskjellige kulturer. Her er noen av oppskriftene vi elsker å lage under høytidsfeiringer. Søt hilsen fra oss i Coor!
Til 8 personer
INGREDIENSER
• 250 g dadler uten sten, hakket
• 1 ts natron
• 3,5 dl kokende vann
• 125 g usaltet smør, romtemperert
• 2,5 dl brunt sukker
• 1 ts vaniljeekstrakt
• 2 egg
• 4 dl mel, siktet
KARAMELLSAUS
• 2,5 dl brunt sukker
• 3 dl kremfløte
• 1/2 ts vaniljeekstrakt
• 60 g smør
FREMGANGSMÅTE
• Forvarm ovnen til 180 ° C. Smør bunnen og sidene av en ca. 7 cm dyp, 22 cm diameter kakeform.
• Legg dadler og natron i en bolle. Hell over kokende vann. La stå i 20 minutter.
• Pisk smør, sukker og vanilje med en elektrisk mikser til den er lys og kremaktig. Tilsett egg, ett om gangen, og miks godt etter hvert egg. Bruk en stor metallskje til å brette inn daddelblandingen og melet til det er godt blandet.
• Hell blandingen i kakeformen. Stek i 35 - 40 minutter, eller til når du kan stikke en pinne i midten og den kommer ut igjen uten kakedeig.
• Snu kaken rundt på en tallerken.
• Lag saus: kombiner alle ingrediensene i en kjele på middels varme. Kok under stadig omrøring, til sausen koker opp. Reduser varmen til middels lav. La det småkoke i to minutter.
• Stikk puddingen jevnt over med en pinne. Hell halvparten av den varme sausen over den varme puddingen. La den stå i 10 minutter og server med gjenværende saus.
30 stk
INGREDIENSER
• 175 g mel
• 1 ts bakepulver
• 100 g smør
• 100 g råsukker
• 1 ss vaniljesukker
• 2 ss sirup
• ½ g safran
FREMGANGSMÅTE:
• Varm opp ovnen til 175 ° C (350 ° F).
• Mykne smøret i mikrobølgeovnen i noen sekunder.
• Bland melet, bakepulver, sukker og vaniljesukker i en bolle.
• Bland safran med smøret før du legger det i bollen med sirupen.
• Bruk en stavmikser med deigkrokene og bland alt til det er mulig å lage en ball med hendene.
• Legg bakepapir på et stekebrett.
• Del deigen i to og fordel dem i to "linjer" over bakepapiret.
• Rull dem forsiktig ut og jevnt ut kantene.
• Stek i 12 minutter, ta ut av ovnen og begynn å kutte kakene mens deigen fremdeles er varm. Gjør kuttene litt skrå.
20 stk
INGREDIENSER TIL MSEMEN-DEIGEN
• 440 gram fint hvetemel (mer om nødvendig)
• 90 gram fint semulegryn
• 2 ts fint sukker
• 2 ts salt
• 1/4 ts gjær
• 3,5 dl varmt vann (mer om nødvendig)
Til steking av Msemen
• 3,5 dl vegetabilsk olje
• 1,2 dl fint semulegryn
• 57 g usaltet smør (veldig mykt)
FREMGANGSMÅTE:
Lag Msemen-deig:
• Bland sammen mel, semulegryn, sukker, salt og gjær i en stor bolle.
• Tilsett varmt vann og bland til en deig. Tilsett mer vann om nødvendig for å lage en deig som er myk og lett å elte, men ikke klebrig. Hvis deigen er for klissete, tilsett litt mel, 1 ss om gangen.
• Overfør deigen til en lett melet arbeidsflate og elt for hånd i 10 minutter, til deigen er veldig glatt og elastisk. Alternativt elter du deigen med en kjøkkenmaskin med en deigkrok i 5 minutter.
Brett deigen:
• Bland vegetabilsk olje, fint semulegryn og mykt, usaltet smør. Du trenger en stor, jevn overflate for å jobbe med deigen; f.eks et stort plastbrett eller en ren benk. Smør litt vegetabilsk olje over arbeidsflaten slik at deigen ikke fester seg.
• Hold hendene og deigen velsmurt og del msemen-deigen i glatte kuler. Prøv den marokkanske metoden: Ta tak i en stor porsjon deig og klem av en kule mellom tommelen og pekefingeren. Det krever litt øvelse, men er en effektiv måte å kontrollere størrelsen på kulene.
• Sett deigkulene på en oljet overflate, for eksempel et bakeplate. Pass på at deigen er godt oljet så den ikke tørker ut. Hvis du lager store mengder, bør du vurdere å dekke deigen løst med plast mens du jobber. La deigen hvile i noen minutter.
• Start deretter med den første deigkulen du formet og dypp den i vegetabilsk olje.
• Bruk oljede hender til å flate og spre deigen i en veldig tynn sirkel eller uregelmessig firkant. Gjør den så tynn som mulig uten å ødelegge deigen. Et lite hull eller to er greit; de blir skjult når du bretter deigen.
• Ha litt smør på deigen og dryss over litt semulegryn. Dette hjelper med å holde de brettede lagene atskilt når msemen steker.
• Brett den ene siden av deigen inn i midten.
• Brett motsatt side inn til midten for å lage en smal stripe deig.
• Brett den ene enden av stripe deigen til midten.
• Brett den motsatte enden av deigen til midten for å lage en firkant.
• Legg den brettede deigen til side på en oljet overflate. Gjenta prosessen til all deigen er brettet i firkanter.
Steking av Msemen:
• Varm opp en stekepanne eller støpejernspanne på middels til middels høy varme.
• Når du tar opp hver deigkvadrat, klapp den med fingrene eller håndflaten for å flate den til omtrent dobbelt så stor.
• Legg msemen i pannen og stek den, snu den flere ganger, til den er gyldenbrun og midten av msemen er kokt (den skal være seig, men ikke gummiaktig eller rå). Dette skal ta flere minutter.
• Legg de stekte msemene på en rist for å avkjøles mens du steker de resterende.
• Server msemen med smør og honning eller syltetøy.
12 porsjoner
INGREDIENSER
• 1 liten spiseskje tørrgjær
• 4 ss sukker
• 1,8 dl lunken melk eller varmt vann
• 6 dl fint hvetemel
• En klype salt
• 1 ts malt kanel
• 2 egg, skilt
• 2 ss smør eller margarin, mykgjort
• Aprikos- eller jordbærsyltetøy
• Sukker
• Vegetabilsk olje for steking
FREMGANGSMÅTE
• Bland gjæren, 2 ss sukker og melk/vann. La hvile for å sikre at det bobler.
• Sikt melet og bland det med resterende sukker, salt, kanel, eggeplommer og gjærblandingen.
• Elt deigen til en ball. Tilsett smør eller margarin. Elt til smøret er godt innarbeidet. Dekk til med et håndkle og la heve natten over i kjøleskapet.
• Kjevle deigen til en tykkelse på ca. 0,5 cm.
• Skjær ut deigen i 24 rundinger med et glass eller en hvilken som helst gjenstand med en diameter på ca. 5 cm. Ta 1/2 ts syltetøy og legg i midten av 12 rundinger. Bruk de andre 12 rundingene som lokk ved å trykke ned i kantene og tette med eggehviter. Klem sammen med tommel og pekefinger. La heve i ca 30 minutter.
• Varm 5 cm olje til ca. 200° C. Slipp smultringene i den varme oljen, omtrent 5 om gangen. Vend til brun på begge sider. Legg ut på papirhåndklær.
• Rull smultringene i sukker.
INGREDIENSER
• 50 g sultana-rosiner
• 350 g hvetemel
• 4 egg, skilte
• 200 g smør
• 400 g sukker
• 1 sitron
• 2 ss bakepulver
• 250 g ferske mandler
• 100 g kandisert frukt
• 2 små glass cognac
FREMGANGSMÅTE
• Blancher mandlene, fjern det ytre laget og legg 60 g til side. Sett resten i ovnen for å brunes. Hakk de grovt.
• Smelt 175 g smør i en panne og tilsett sukker og eggeplommer, en etter en, og til slutt sitronskall.
• Tilsett ett glass cognac i blandingen og rør godt.
• Bland bakepulveret med melet, rør sammen.
• Pisk eggehvitene til de er stive, bland i halvparten av mandlene og sultana-rosinene, og tilsett til blandingen. (Det er vanlig å legge en liten porselenfigur og en tørket hestebønne i blandingen.)
• Hell blandingen i formen, strø mandlene du har satt til side på toppen og dryss over med sukker.
• Stek i ovnen i 20 minutter, tilsett deretter hakkede mandler og biter av kandisert frukt.
• Sett tilbake til ovnen og fortsett å steke i ytterligere 10 minutter. Vend kaken ut av formen og la den avkjøles.
• Til sirup: ha 100 g sukker, seks ss vann og noen få dråper sitronsaft i en panne og varm forsiktig opp. Rør hyppig.
• Hell over toppen av kaken (valgfritt).