Bojan

Fra vikar til årets leder

Stockholm, 2019. Bojan Orelj står på scenen på et hotell i Stockholms skjærgård og vinner prisen «Årets leder» for hele Coor-konsernet. Mikael Stöhr, konsernsjefen i Coor, overrekker blomster, diplom og gavesjekk og roser Bojan for innsatsen han gjør på jobb for Coor hver eneste dag. Hva førte Bojan hit?

Sarajevo, 2011.

Bojan har en travel jobb som bartender med personalansvar på fulltid, samtidig som han studerer til maskiningeniør. En av hans beste venner har nettopp giftet seg med en norsk dame, og de to, i tillegg til hennes beste venninne, er på ferie i Sarajevo. Bestevenninnen heter Anja og er på besøk fra Norge. Hun flyttet dit under den Jugoslaviske  borgerkrigen da hun var fem, seks år gammel. Anja møter Bojan, og det blir full klaff. Forholdet utvikler seg og de bestemmer seg for å gifte seg.  Etter to år med langdistanseforhold bestemmer de at Bojan skal flytte til Norge, så han pakker sakene og flytter til Stavanger, der Anja og hennes familie bor. Det er 2013 og en gryende oljekrise er i ferd med å ramme regionen. Det er vanskelig å finne jobb og han går derfor på norskkurs og lærer seg raskt språket. Snart får han jobb som renholdsvikar og kommer etter hvert til Coor. Etter det går det raskt.

Tett på teamet sitt

Bojan er i dag gruppeleder for åtte personer på en rekke renholdskontrakter i Stavanger-området. Fra å ha startet som vikar i Coor, avanserte han til fast ansatt og teamleder, og da det i 2017 ble mulighet til å søke på en internutlysning som gruppeleder grep han sjansen og rodde i land jobben.

-Noe av det som er så spennende i Coor er at her får man utvikle seg og vokse i rollen. Selskapet gir deg en sjanse og tør å satse på unge, ambisiøse mennesker, sier Bojan, Det er også en ganske flat organisasjon, der det er relativt kort vei til toppen. Noe som blir satt pris på av oss som jobber ute i drift, for da føler man seg mer sett og hørt, forteller han.

Bojan er glad for at han har en jobb der han kan tilbringe dagen ute i drift. Han kan ikke tenke seg å sitte på et kontor bak en PC åtte timer om dagen. Han vil være der det skjer, samhandle med teamet sitt og med kundene sine. Dette er nok en av grunnene til at han er så godt likt av sine ansatte.

-Vi må klare oppgavene våre sammen, som et team. Jeg vil ikke være en slik leder som sitter innestengt på et kontor og som ikke har kontakt med de rundt meg. Jeg trår til der det trengs, og jobber side om side med teamet. Vi har en veldig god dialog, sier han. I forrige medabeiderundersøkelse fikk han en score på 100% på lederindeksen og bedre enn det kan det jo ikke bli!

Selv har han bare lovord om medarbeiderne sine.

-Menneskene er det beste med jobben min. Det er sjelden man ser så mange flinke og behjelpelige personer i ett og samme selskap. Det gjør meg stolt og gjør at jeg får energi av å gå på jobb. 

Kundene er også glade i Bojan. Han er nøye på å gi raske tilbakemeldinger og å ha en god tone og dialog med kundene. Han forsøker å finne ut av hva som er viktig for hver kunde og hvordan vi kan oppfylle deres behov innenfor rammene av kontrakten. Han har en del kunder innen oljesektoren, og fokuserer derfor mye på å skape en god HMS-kultur i teamet sitt. Han tenker også at det er viktig å være nøye på å introdusere vikarer til Coors HMS-kultur slik at vi sikrer at ingen blir skadet på jobb.  

Familefar

Bojan er i ferd med å ferdigstille fagbrev i renhold, og har nok å gjøre både på jobb og på hjemmebane. Han har to små barn, en katt og en kone som jobber turnus.

-Jeg er glad for at svigermor kan stille opp når det brenner, ellers hadde det vært vanskelig å få kabalen til å gå opp. Når barna blir litt eldre ser han for seg å ta en Executive MBA på kveldstid, men han må vurdere om tiden strekker til. Bojan er nemlig veldig opptatt av å ha en god balanse mellom jobb og familie. Han vokste selv opp uten en far. Faren ble drept i krigen da Bojan var liten, og han ønsker derfor å være en tilstedeværende pappa.

-Jeg vil være den beste pappaen jeg kan for mine to barn. Jeg opplever at det er mulig i Coor å kombinere jobb og familie på en god måte, og jeg ønsker å fortsette å ha det på denne måten. Penger og stilling er ikke alt, avslutter han.

Fakta: Bojan Orelj (f.1988). Kom til Norge fra Bosnia da han var 24  år gammel. Har to barn og kone, og bor i Stavanger. Startet som renholdsvikar i Coor for snart fire år siden. Kåret til Årets leder 2018 i konsernet, som har over 10.000 ansatte.

Coor er ett av Nordens største Facility Management-selskaper, og tilbyr en rekke servicetjenester slik som eiendomsdrift, renhold, kantine, forpleining offshore og kontortjenester.