”De første null til ni timene fra du har våknet skal du prøve å omgi deg med sterkt lys, spesielt ovenfra, men uten at det føles ubekvemt eller gir deg ubehag i øynene. I denne fasen av dagen er sterkt lys ekstra viktig. Det kommer til å gjøre deg mer våken og fokusert."
”Plasseringen av det du skal fokusere på, uansett om det er en stasjonær datamaskin, en laptop eller et nettbrett, er viktig for at du skal være våken og unngå nakkeproblemer. For at du skal kunne fokusere maksimalt og slippe å vri hodet, må skjermen ikke være for stor. Den skal dessuten plasseres så rett foran deg som mulig. Det kan kreve litt ingeniørskap eller oppfinnsomhet. Jeg har selv brukt en stabel med bøker – men det er verdt det.”
”Prøv å unngå for mye sittende arbeid, selv om du har en god stol. Målet bør være å prøve å stå minst halve arbeidsdagen. Det kan ta tid å nå dit, men det kommer til å få deg til å føle deg mye bedre. Forskning viser nemlig at stående arbeid aktiverer nervecellene i hjerne-stammen til å produsere adrenalin, noe som i sin tur gir oss energi til å fokusere.”
”Hvis du bruker lyd for å hjelpe deg med å fokusere bedre og holde deg våken, er det viktig at du ikke bruker såkalt hvitt brus, altså lyd som brukes for å maskere andre naturlig forekommende lyder i vårt miljø, i for lange perioder. Det kan nemlig være skadelig for hørselsystemet og for store mengder kan faktisk skape underbevisst stress og angst.”
”Det høres kanskje litt rart ut, men det finnes forskning som støtter at det er effektivt å gå på et løpebånd og jobbe samtidig. Jeg har aldri prøvd det selv, men både våkenhet og kognitiv ytelse skal ifølge forskningen øke fordi det gir oss et ekstra adrenalinkick. Jeg har til og med lest studier om at det skal være effektivt å sykle og jobbe samtidig, selv om jeg har vanskelig for å se hvordan jeg skulle fikse det rent motorisk.”
”Det finnes noe som heter ’The Cathedral Effect’, som i korthet handler om de ulike effektene som takhøyde har på oss og vår hjerne. Detaljert, analytisk arbeid – der det finnes et korrekt svar eller en faktisk løsning – gjøres best i et rom med lavere takhøyde. Det er til og med slik at en hatt med brem eller en opptrukket hette på en genser hjelper deg med å fokusere og holde konsentrasjonen oppe …”
”… og vice versa hvis du i stedet skal være kreativ og brainstorme frem ideer. Da skal du forsøke å befinne deg i et miljø med så høyt tak som mulig – aller helst i et miljø der det ikke engang finnes noe tak. Hatten med brem eller hetten skal av, med andre ord.”
”Hvis du trenger hjelp for å kunne fokusere, fest blikket på ett og samme punkt i 30–60 sekunder før du setter i gang. Forskning har i flere tilfeller vist at det er en effektiv metode.
Den er også blitt testet på skoler og på barn med ADHD – med svært positive resultater.”
Andrew D. Huberman
Alder: 46 år.
Yrke: Hjerneforsker og professor ved Stanford University.
Podcast: Driver den populære podden Huberman Lab som handler om neurovitenskap og hvordan vi på ulike måter kan påvirke helse, atferd og effektivitet.