Innovasjon

Frykten for AI: "Det hadde vært rart om vi ikke var redde"

Professor i datalogi, Danica Kragić Jensfeldt, tror at den teknologiske utviklingen kommer til å gi oss mer tid til hverandre.

Profilbilde av en menneskelignende robot

"Idag arbeider jeg mye med en robot som heter YuMi, som er utviklet av ABB. Akkurat nå skal den lære seg å hakke grønnsaker for å kunne arbeide i et storkjøkken.

Matematisk sett er det veldig vanskelig å modellere. Du skal forstå hvilken kniv du skal bruke, hvor hardt du skal holde i kniven, hvilken kraft du skal ha og hvordan du skal holde i grønnsaken slik at du ikke ødelegger den. Jeg vet ikke om jeg fortsatt holder på og hakker grønnsaker om ti år, men det er ganske stor sannsynlighet for det.

Da jeg begynte å arbeide med doktorgraden min, hadde autonome støvsugere akkurat kommet ut på markedet. Tjue år senere ble det årets julegave. Så på tjue år har ting egentlig ikke forandret seg så mye for menneskene. Det som har forandret seg, er interessen for roboter. Mange flere ser potensialet.

Men folk er selvfølgelig også skeptiske. Man undrer: Hvis roboter kan gjøre alle jobber, hva skal vi mennesker da gjøre? Og det er ikke underlig – det hadde vært rart om vi ikke var redde. Men jeg tenker at man i fremtiden kommer til å fortsette å utdanne seg også som eldre. Jeg tror at vi må lære oss nye ting kontinuerlig i takt med at jobber automatiseres, og at det kommer til å finnes et beskyttelsesnett for det. Kan hende kommer vi aldri til å slutte helt med å gå på skolen. Det blir kanskje slik at vi jobber tre-fire dager i uken og går på skolen resten av tiden.

Bilde av Danica og en robotarm

Den teknologiske utviklingen kan føre til at vi får mulighet til å leve helt andre liv – liv der vi har mer tid til hverandre. Robotene skal ikke ta over, men vi skaper systemer der de jobber sammen med mennesker. Hver sykepleier kan ha en robot som hjelper til med tunge løft og det mer mekaniske arbeidet, mens pleieren i stedet kan snakke med pasientene. Det samme gjelder i skolen og hjemmepleien. Selv kunne jeg ha tenkt meg en robot som er mer som en kamerat for sønnen min, som er et barn med spesielle behov. Jeg vil gjerne ha noen som følger ham til skolen hver dag og som kan hjelpe ham med å formidle hva han føler ettersom han ikke snakker. Jeg rekker det ikke og skolen har heller ikke tid, men en robot kunne ha trent hele tiden med min sønn og det ville selvsagt ha vært fint for ham også.”

Yumi

Fakta om YuMi: Verdens første kollaborative robot som kan arbeide side om side med et menneske på en sikker måte. YuMi er utviklet av ABB og bygd for å arbeide i normal produksjonsindustri. Roboten skal kunne håndtere alt fra sveitsiske klokker til nettbrett. 

Kontakt Coor

Vi vil hjelpe deg å jobbe smartere

At små detaljer kan gjøre stor forskjell er noe vi tar på alvor når vi utvikler våre innovasjoner og smarte løsninger. Målet er at de skal forenkle både livet og arbeidsdagen – tjenester for et smartere arbeidsliv.

Kontakt oss gjerne, så kan vi snakke om hvordan vi kan hjelpe akkurat din virksomhet å bli litt smartere.