Bærekraftig mat

Forstå bærekraftig mat: Nøkkelen til en grønnere fremtid

Bærekraftig mat er mat som er produsert med minst mulig belastning på miljøet, med hensyn til forurensning, ressursbruk og dyrevelferd.

Hender som former et hjerte med grønnsaker.
En person som går i en grønn åker med en kurv med grønnsaker.

Mer bærekraftig matkonsum krever bedre matvaner og bevisste valg

Som forbrukere må vi ta informerte valg – enten vi handler i butikk, spiser i kantiner eller går på restaurant. Samtidig må matproduksjonen, både i Norge og globalt, bli mer ressurseffektiv.

Det kreves store mengder vann, jord og energi for å produsere mat, og produksjonen bidrar også til forurensning. I Norge spiser vi stadig mer av de mest ressurskrevende matvarene, som kjøtt og meieriprodukter.

Med noen enkle grep kan bedrifter og kantiner legge til rette for et mer bærekraftig mattilbud – som er bra for både miljø, helse og økonomi.

Hvordan kan man tilby mer bærekraftig og sunn mat?

I dag er det mange som ønsker å ta mer ansvarlige valg når det gjelder mat. De vil spise sunt, velge økologiske og miljøvennlige alternativer, redusere matsvinn og bli flinkere til å resirkulere hjemme. Denne bevisstheten viser at det finnes et stort potensial for positive endringer – både for individet og samfunnet.

Hvis alle fulgte helsemyndighetenes kostholdsråd, kunne Norge spart hele 154 milliarder kroner i helsekostnader. Det viser hvor tett sammenhengen er mellom kosthold og folkehelse.

Grønnsaker som former et hjerte.
En lapp i papp som ligger på bakken med teksten: Zero waste

Ikke bare helse

Men det handler ikke bare om helse. Bærekraftig mat er også et viktig grep for miljøet. Når vi velger råvarer med lavere klimaavtrykk, reduserer matsvinn og kjøper smartere inn, bidrar vi til et mer bærekraftig matsystem.

For bedrifter og organisasjoner gir dette flere fordeler: Sunnere matvaner styrker trivselen, gir mer energi og bedre helse hos ansatte. Samtidig kan man redusere kostnader gjennom mer effektive innkjøpsrutiner og mindre svinn. Med andre ord – bærekraftig mat er bra for både mennesker, miljø og økonomi.

Så hva kan arbeidsgiver, næringsbygg og bedrifter og du som forbruker gjøre for å skape nye, grønnere matvaner og bidra til en mer bærekraftig hverdag:

1. Velg lokale og sesongbaserte råvarer

  • Støtt jordbruk nær deg ved å velge lokale produkter – det styrker matsikkerheten og reduserer klimautslipp fra transport
  • Spis mer grønnsaker, belgvekster og korn, gjerne økologiske alternativ – det er både sunt, miljøvennlig og godt for jordhelsen

2. Tenk kretsløp – reduser matsvinn

  • Planlegg innkjøpene og bruk restemat– unngå at mat havner i søpla hjemme.
  • Komposter eller gjenvinn matavfall – maten kan bli nyttig jord eller biogass.  

3. Velg bærekraftig produsert mat

  • Se etter merking som viser at bønder og fiskere er rettferdig betalt og at produksjonen tar hensyn til dyr, jord og planter
  • Prioriter produkter med lavest klimaavtrykk, som plantebasert mat og norskprodukter med god dyrevelferd  

4. Støtt sirkulær økonomi

  • Kjøp matvarer fra produsenter som utnytter alle deler av råvaren, og gjenvinner biprodukter – tenkte verdisirkler i stedet for lineære verdikjeder
  • Velg emballasje som er resirkulerbar eller refill – og gjenbruk poser, glass og bokser.

5. Støtt bærekraftig teknologi og innovasjon

  • Kjøp produkter fra lokale matprodusenter som bruker ny teknologi for mer bærekraftig produksjon, som for eksempel regenerativt landbruk, presisjonsteknologi og klimavennlig oppdrett
  • Still krav som forbruker: etterspør økologiske, norske og innovative produkter i butikk

Et bærekraftig måltid

Grunnlaget for å tilby de ansatte bærekraftig mat ligger i gode rutiner og opplæring av de som tilbereder maten. Både ingrediensene, tilberedningsmetoden og mengden mat som serveres spiller inn. Et bærekraftig måltid består av råvarer fra miljøbevisste produsenter og leverandører.

Se etter sertifiseringer som Ø-merket. Dette merket garanterer at maten er økologisk.

Sjekk også etter Fairtrade-merket – det garanterer rettferdig betaling og gode arbeidsforhold for bønder og produsenter i utviklingsland.

Armer som holder en papirpose med tomater.

Her er 5 kjennetegn på et bærekraftig måltid:

  1. Mer grønt, mindre kjøtt – mest plantebasert.
  2. Sesongbaserte og lokale råvarer – reduserer klimafotavtrykk.
  3. Lite matsvinn – utnytt rester og planlegg godt.
  4. Rettferdig og ansvarlig produsert – velg miljø- og etikkmerkede varer.
  5. Minimalt med ultraprosessert mat – bedre for helse og miljø.

Tilpasset tilbud

En profesjonell leverandør av kantinedrift kan være med på å utvikle gode løsninger som passer til akkurat din bedrift. Hos Coor jobber vi sammen med store og små matleverandører for at de ansatte skal kan nyte et sunt, næringsrikt og bærekraftig måltid på jobb. Vi kan for eksempel bidra til å få på plass flere vegetariske og økologiske alternativer, og å utvikle gode rutiner for innkjøp og matsvinn.

Les mer om bærekraftig kantinedrift

Fargerike, ferske grønnsaker.

Kontakt Coor

Trenger dere hjelp til drift av deres kantine? Ta kontakt.

Våre spesialister innen kantinedrift og konsepter innen mat og drikke er klare til å hjelpe deg med et bærekraftig konsept.  Gjennom sterke team, innovative løsninger og fantastisk service gjør vi lunsjen til dagens høydepunkt.

Kontakt oss i dag. 

Bilde av tre kollegaer fra Coor utenfor DNV